Conceptul de economie circulara

info 01

 

Ca urmare a consumului agresiv de resurse, trebuie sa renuntam la modelele economice lineare existente (extractie de materii prime, prelucrare produse, utilizare, depozitare deseuri) si sa adoptam modele noi pentru o gestionare sustenabila. Reciclarea este o parte esentiala pentru a asigura aceasta legatura intre punctul initial si final al procesului, prin reabilitarea materialelor in procesul de productie. Aceasta dinamica ofera astfel circularitate pentru economie, cu consecinte pe minimizarea consumului de resurse naturale, dezvoltarea de oportunitati de afaceri, optimizarea costurilor si crearea de locuri de munca.

Europa trebuie sa isi transforme modelul economic de la un tipar de crestere de tipul „obtinere, fabricare, utilizare, eliminare” – un model linear care pleaca de la premisa ca resursele sunt abundente, disponibile si ieftin de eliminat – la un tipar care sa favorizeze reutilizarea, repararea, reconditionarea si reciclarea materialelor si a produselor existente. Pastrand valoarea produselor si materialelor cat mai mult timp posibil si generand mai putine deseuri, economia UE poate deveni mai competitiva si mai rezistenta, reducand, in acelasi timp, presiunea asupra resurselor pretioase si asupra mediului.

Acesta este mesajul pe care se fundamenteaza noul pachet economic adoptat de catre Comisie la inceputul lunii decembrie 2015. Pachetul include masuri ambitioase care acopera intregul ciclu de viata al produselor, de la etapele de conceptie si productie pana la consum si o mai buna gestionare a deseurilor atunci cand produsele ajung la sfarsitul vietii lor utile. Prevederile Pachetului pentru Economie Circulara adoptat in decembrie 2015 de Comisia Europeana include o serie de propuneri legislative pentru revizuirea Directivelor privind deseurile, crescand tintele de reciclare pe toate fluxurile si avand drept obiective incurajarea Statelor Membre in trazitia catre o economie circulara care sa stimuleze competitivitatea globala, sa intareasca cresterea economica si sa creeze noi locuri de munca.
Noul pachet de masuri al Comisiei privind economia circulara va incuraja mediul de afaceri si consumatorii sa treaca la un model economic mai circular, in care resursele sunt folosite intr-un mod mai inteligent. Acesta vizeaza sa genereze o crestere durabila si sa creeze noi locuri de munca, abordand o serie de sectoare economice diferite.