Conceptul de economie circulara

info 01

 

Ca urmare a consumului agresiv de resurse, trebuie sa renuntam la modelele economice lineare existente (extractie de materii prime, prelucrare produse, utilizare, depozitare deseuri) si sa adoptam modele noi pentru o gestionare sustenabila. Reciclarea este o parte esentiala pentru a asigura aceasta legatura intre punctul initial si final al procesului, prin reabilitarea materialelor in procesul de productie. Aceasta dinamica ofera astfel circularitate pentru economie, cu consecinte pe minimizarea consumului de resurse naturale, dezvoltarea de oportunitati de afaceri, optimizarea costurilor si crearea de locuri de munca.

Europa trebuie sa isi transforme modelul economic de la un tipar de crestere de tipul „obtinere, fabricare, utilizare, eliminare” – un model linear care pleaca de la premisa ca resursele sunt abundente, disponibile si ieftin de eliminat – la un tipar care sa favorizeze reutilizarea, repararea, reconditionarea si reciclarea materialelor si a produselor existente. Pastrand valoarea produselor si materialelor cat mai mult timp posibil si generand mai putine deseuri, economia UE poate deveni mai competitiva si mai rezistenta, reducand, in acelasi timp, presiunea asupra resurselor pretioase si asupra mediului.

Acesta este mesajul pe care se fundamenteaza noul pachet economic adoptat de catre Comisie la inceputul lunii decembrie 2015. Pachetul include masuri ambitioase care acopera intregul ciclu de viata al produselor, de la etapele de conceptie si productie pana la consum si o mai buna gestionare a deseurilor atunci cand produsele ajung la sfarsitul vietii lor utile. Prevederile Pachetului pentru Economie Circulara adoptat in decembrie 2015 de Comisia Europeana include o serie de propuneri legislative pentru revizuirea Directivelor privind deseurile, crescand tintele de reciclare pe toate fluxurile si avand drept obiective incurajarea Statelor Membre in trazitia catre o economie circulara care sa stimuleze competitivitatea globala, sa intareasca cresterea economica si sa creeze noi locuri de munca.
Noul pachet de masuri al Comisiei privind economia circulara va incuraja mediul de afaceri si consumatorii sa treaca la un model economic mai circular, in care resursele sunt folosite intr-un mod mai inteligent. Acesta vizeaza sa genereze o crestere durabila si sa creeze noi locuri de munca, abordand o serie de sectoare economice diferite.


 

 

Tranzitia catre o economie circulara, in cadrul careia valoarea produselor, a materialelor si a resurselor este mentinuta in economie cat mai mult timp posibil si generarea de deseuri este redusa la minimum, reprezinta o contributie esentiala la eforturile UE de dezvoltare a unei economii durabile, cu emisii scazute de dioxid de carbon, eficienta din punctul de vedere al utilizarii resurselor si competitiva. 

Un element-cheie al noii abordari este propunerea legislativa revizuita privind deseurile. Aceasta include tinte de reciclare pe termen lung pentru deseurile municipale si deseurile de ambalaje, masuri pentru limitarea depozitarii deseurilor si stimulente destinate statelor membre pentru utilizarea unor instrumente economice la nivel national. De asemenea, propunerea legislativa promoveaza cooperarea intre industrii, deseurile generate de un proces devenind astfel materiale secundare pentru altele, printr-un cadru juridic simplificat pentru produsele secundare si incetarea statutului de deseu, creand o mai mare certitudine pentru operatorii de pe pietele respective. Alte masuri promoveaza prevenirea generarii deseurilor, indeosebi a celor alimentare.

Revizuirea proiectarii ecologice va permite inglobarea circularitatii in produse inca de la inceput. Se va lansa o investigatie in privinta uzurii morale planificate, cu un program independent de testare pentru identificarea si remedierea unor astfel de practici. Un nou plan de lucru privind proiectarea ecologica va promova eficienta energetica si posibilitatea reciclarii produselor printr-o serie de masuri, inclusiv noi cerinte de eficienta energetica.
Pachetul legislativ include, de asemenea, un plan de actiune pentru ecologizarea achizitiilor publice. Achizitiile publice reprezinta aproape 20 % din consumul UE, astfel ca sporirea eficientei orientarilor din acest sector ar putea aduce roade semnificative. Este un domeniu in care Comisia isi propune sa isi asume forta exemplului.

O strategie pentru materialele plastice in economia circulara cuprinde actiuni vizand interfata dintre legislatia privind substantele chimice, produse si deseuri, fiind menita si sa reduca deseurile marine. De asemenea, sunt planificate actiuni privind deseurile alimentare, inclusiv o metodologie comuna pentru a putea masura amploarea problemei si pentru a defini indicatori relevanti. Masurile din alte domenii cuprind deseurile industriale si miniere, materiile prime esentiale, lucrarile de constructii si demolare, sectorul bioproduselor, precum si un nou cadru de monitorizare pentru masurarea progreselor.

Comisia are incredere ca o utilizare mai eficienta a resurselor va duce la o noua crestere economica si la noi locuri de munca. Studiile arata ca o mai buna proiectare ecologica, prevenirea generarii de deseuri si reutilizarea acestora ar putea aduce economii nete anuale de pana la 600 de miliarde EUR pentru mediul de afaceri din UE, odata cu reducerea emisiilor totale anuale de gaze cu efect de sera. Masurile suplimentare de sporire a productivitatii resurselor cu 30 % pana in 2030 ar putea creste PIB-ul cu aproape 1 %, creand, in acelasi timp, inca doua milioane de locuri de munca.
A face mai multe cu mai putine resurse este si un obiectiv-cheie al programului de actiune pentru mediu al UE pana in 2020.

Sursa: ec.europa.eu