Obligatii autoritati

cultuire 01

Gestionarea si reciclarea deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE) reprezinta unul dintre domeniile tinta de interes national in cadrul obiectivelor politicii de mediu privind conservarea, protectia si imbunatatirea calitatii mediului si a sanatatii umane, constituind parte a conditionalitatilor ex-ante din Acordul de Parteneriat cu Romania al Comisiei Europene 2014 – 2020.

Autoritatile locale au un rol important in informarea locuitorilor cu privire la necesitatea colectarii selective si reciclarii DEEE si contribuie la cresterea ratei de colectare prin organizarea campaniilor municipale de colectare.

In conformitate cu prevederile OUG nr. 5/2015, Art. 9, (5), eliminarea DEEE-urilor sub forma de deseuri municipale nesortate este interzisa, iar unitatile administrativ-teritoriale, prin autoritatile deliberative, au obligatia de a asigura colectarea DEEE-urilor provenite de la gospodariile particulare prin centre fixe de colectare, puncte mobile de colectare sau colectarea periodica cu operatori desemnati, cel putin o data pe trimestru* (Art. 10, alin. 2 din acelasi act normativ).

Asociatia Environ, in calitate de organizatie colectiva autorizata a producatorilor de echipamente electrice si electronice, isi exprima intreaga disponibilitate in vederea incheierii unui Protocol de colaborare cu autoritatile locale in vederea construirii  unei retele de puncte de colectare a DEEE, usor accesibile, creand astfel conditiile ideale pentru ca utilizatorii finali sa nu le mai arunce in gropile de gunoi.

Astfel, Asociatia Environ ofera dotarea gratuita, dupa caz, cu recipienti si containere de colectare selectiva a DEEE-urilor, asigura organizarea DEEE de la gospodariile particulare cel putin o data pe trimestru,  prin intermediul operatorilor autorizati, eliberand documentele justificative pentru asigurarea trasabilitatii deseurilor pana la reciclator.

Toate aceste activitati sunt desfasurate, atat in scopul realizarii obligatiilor nationale de colectare si valorificare a DEEE-urilor, cat si pentru realizarea obligatiilor ce revin autoritatilor publice locale, obligatii prevazute in OUG nr. 5/2015, HG 1132/2008 si Legea nr. 211/2011 privind regimul deseurilor, republicata.
Pentru detalii, va rugam sa ne contactati telefonic la 021.528.03.68 sau pe e-mail la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.